Doorgaan met pensioenopbouw in eigen beheer?

Anthony Uphoff

8 Mei 2014

Spaarpot

Als directeur-grootaandeelhouder kunt u voor uzelf pensioen opbouwen in uw eigen B.V. Dit is zogenaamd pensioen in eigen beheer. Grote voordeel is de fiscale aftrekbaarheid zonder verlies aan liquiditeit.

Zoals het er nu naar uit ziet zal vanaf de 1 januari 2015 de mogelijkheid om op deze manier fiscaal gefacilieerd pensioen verder worden beperkt. Dit gebeurt door het zogenaamde opbouwpercentage te verlagen en bovendien de grondslag waarover pensioen kan worden opgebouwd te beperken.

Dit betekent voor directeur-grootaandeelhouders met een pensioenregeling, dat zij wederom een nieuwe overeenkomst met hun B.V. moeten sluiten. De zoveelste in een inmiddels lange rij.
De vraag rijst of het opbouwen van pensioen via de constructie van eigen beheer nog wel zo aantrekkelijk is. De jaarlijkse een eenmalige uitvoeringskosten worden steeds hoger door de toepassing van overgangsregels en telkens weer nieuwe pensioenovereenkomsten.

Bovendien is het opgebouwde pensioen een voorziening op de balans van uw B.V., die vrijwel altijd tot de nodige onduidelijkheid leidt. Vaak is het de directeur-grootaandeelhouder niet duidelijk hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is om het pensioen te kunnen uitkeren. Dit is namelijk vrijwel altijd meer dan de voorziening op de balans. Dit leidt regelmatig tot frustratie bijvoorbeeld bij het uitkeren van dividend (dividendtoets), bedrijfsbeëindiging of echtscheiding.

Voor advies over pensioen in eigen beheer bent u bij ons aan het goede adres. Wij beschikken over een vergunning van de AFM. Belt u gerust voor een vrijblijvend gesprek naar 0172-782120.