Afkoop goudenhanddruk stamrecht 2014 interessant?

Anthony Uphoff

9 April 2014

 

Schatkist  

 

Voorheen kon u een ontslagvergoeding onder bepaalde voorwaarden zonder inhouding van belasting (bruto = netto) storten bij een bank, een verzekeraar of een door uzelf opgerichte B.V. Dit noemt men een stamrecht. Pas wanneer u (een deel van) het gestorte geld weer opneemt, bent u daarover inkomstenbelasting verschuldigd.Sinds 1 januari j. kunt u een ontslagvergoeding niet meer bruto in een stamrecht omzetten.

Bestaande stamrechten kunnen in 2014 eenmalig met belastingvoordeel worden afgekocht. Dit betekent, dat u in een keer het volledige opgebouwde bedrag krijgt uitgekeerd, en niet verdeeld over een aantal jaren.

Het voordeel bestaat eruit, dat u over slechts 80% van de waarde van het stamrecht inkomstenbelasting verschuldigd bent. Normaal gesproken betaalt u belasting over de volledige waarde, maar dan verdeeld over de jaren, waarin het stamrecht uitkeert.
Voorbeeld: Wanneer op u het hoge inkomstenbelastingtarief van toepassing is van 52%, nu en in de toekomst, en uw stamrecht bedrag € 100.000, dan bespaart u 52% over 20% van het stamrecht, ofwel € 10.400.

Of het voordelig is om af te kopen hangt af van een aantal factoren. Hierbij speelt uw inkomenspatroon een rol, uw vermogen, uw leeftijd, maar ook uw bestedingswensen. Heeft u een eigen stamrecht-BV dan kan afkoop extra voordelig zijn, omdat u de B.V. na afkoop kunt liquideren en daardoor geen jaarlijks terugkerende kosten van een jaarrekening meer heeft.

Deze 80% regeling geldt alleen voor 2014 en bij afkoop van het hele stamrecht. Wij adviseren u met onze expertise graag over het al dan niet afkopen. Belt u ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking op 0172-782120.